Råd til kommunens innbyggere - påsken 2020

Vi står midt i en global pandemi med koronaviruset covid-19. Vi har per i dag kun hatt ett bekreftet tilfelle i Karasjok og vi må fortsette å følge helsemyndighetenes råd om hånd- og hostehygiene, sosial distanse og ikke besøke personer som er syke eller er i risikogruppen.

Klikk for stort bilde Tor Sæther  For å hindre og begrense koronasmitte må årets påske bli annerledes. Vi må tenke oss ekstra godt om før vi er sammen med de vi ikke møter til daglig. Vi må også tenke oss godt om før vi drar på hytta, skiturer eller på skuterturer. Bruk tometersreglen til Statsministeren. Unngå å oppholde deg i grupper på mer enn fem personer. Se detaljerte råd fra Folkehelseinstituttet 

 

Vi ser at tiltakene virker, og din innsats gjør en forskjell. Ta vare på deg selv og andre! 

 1. Ta ansvar for å unngå smittespredning, ved å følge rådene som gis av lokale og nasjonale myndigheter. Oppførselen vår kan redde liv.
 2. Vask hendene ofte, utvis god hostehygiene og hold avstand til andre. Bruk antibac dersom du har lite tilgang til vann
 3. Når sola skinner og været er bra ønsker vi alle å kunne dra ut på tur. Vi ønsker ikke å måtte bruke ressurser i helsetjenesten på utrykning og berging av folk grunnet dagens koronasituasjonen. Derfor må vi være fornuftige og begrense risikoen for at det skal skje ulykker:
 • Hold deg oppdatert på hvilke løyper/områder som er åpen til enhver tid.
 • Ta hensyn til beitesituasjonen for reinen, og kjør forsiktig i områder der det er rein.
 • Ikke kjør alene. Kjør minst to skutere sammen, så dere kommer dere hjem igjen for egen maskin om en skuter kjører seg fast eller får motorstopp 
 • Meld fra hvor du drar og si ifra når du er kommet frem
 • Ta gjerne kortere turer enn du pleier og hold deg i et kjent område
 1. Det er tillatt å overnatte på hytta i egen kommune. Men for å hindre smittespredning må følgende tiltak ivaretas 
 • Ikke dra på hytta hvis du har luftveissymptomer, feber eller hoste
 • Blir du syk på hytta så dra hjem
 • Pass på at dere selv kan komme dere hjem eller til legevakten ved behov dersom noen blir syke. Dette for å ikke belaste ambulansen om det skulle skje noe. Ha alltid bil tilgjengelig og minst en voksen som ikke har drukket alkohol slik at transport med bil er mulig hvis behov
 1. Ikke vær flere enn fem mennesker sammen. Fester og store middager bør utsettes. Unngå kollektivtrafikk hvis du kan.
 2. Ta vare på deg selv. Spis god mat, vær i aktivitet og få nok søvn.
 3. På skitur? - Også i skiløypa gjelder det å begrense risiko, slik av vi slipper å bruke ressurser på berging og utrykning 
 4. Gå tur der du bor eller oppsøk nye steder og mindre brukte steder – gjerne til andre tider på dagen enn du vanligvis går.
 5. Når dere ikke går tur, vær mest mulig hjemme. Som Erna sier: «Skaff dere noen gode spill.»
 6. Hold kontakt med venner og familie på telefon eller digitalt.
 7. Vis omsorg for andre. Ta kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet, men ikke besøk noen som er i karantene eller isolasjon.
 8. Aksepter egne følelser, og vis forståelse for andres. Det er normalt å bli trist, lei seg, forvirret, bekymret, redd eller sint under en krise.
 9. Ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper. I disse tider – og i alle tider – har vi alt å vinne på å stå sammen.
 10. Husk at det kommer en tid etter korona. Til det får du god hjelp av barn over hele landet, som henger tegninger av regnbuer i vinduene med budskapet: «Alt blir bra.»